(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Ali sta vizija in poslovna odličnost so odvisni? Namen: S pomočjo relevantnih referenc smo raziskali spoznanja o pomenu vizije in poslovne odličnosti, v nadaljevanju pa smo se osredotočili v merilo1 Namen, vizija in strategija ter ob tem še posebej v podmerilo 1.1. Opredelitev namena in vizije. Metoda: Za analizo je bila uporabljena kvalitativna metoda ter pregled tuje in domače literature in internetnih virov. Rezultati: : Dobro zastavljena vizija omogoča uresničljive cilje, ki jih organizacija lahko doseže. Nujno je jasno gledanje v prihodnost ter hitro odzivanje na izzive okolja. Le tako lahko zagotovimo uspeh organizacije v prihodnosti. Vizija deluje kot merilo za odločanje zaposlenih, hkrati pa ustvarja povezanost in občutek pripadnosti organizaciji. Organizacija: Napredne smernice v organizacijskem razvoju, ki pripeljejo do izjemnih rezultatov, so ključne za prihodnje izzive. Vizija, ki je ambiciozna in hkrati usklajena z upravičenimi pričakovanji vseh deležnikov, je ključnega pomena za organizacijo. Družba: Z raziskavo želimo opozoriti, kako pomembno je, da organizacija ustvari ambiciozno vizijo, ki se ujema s pričakovanji deležnikov, saj vključuje svoje deležnike v oblikovanje svoje vizije in poslovne odličnosti Originalnost: Prispevek k stroki je originalnost raziskave in v tem, da izhaja iz predstavitve prvega merila modela EFQM 2020, vizija in poslovna odličnost. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava je bila izvedena na podlagi pregledanih referenc z obdelavo enega od meril modela EFQM 2020.