(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): RV1: Ali obstaja povezava med kulturo junaka in mentaliteto silosa? RV2: Katere so potencialne disfunkcionalnosti, ki izhajajo iz te paradigme "junak-silo"? Namen: Izvedli smo sistematični pregled znanstvene literature, da bi dobili vpogled v paradigmo "junaki-silosi". Metoda: Izvedli smo sistematični pregled znanstvene literature v mednarodnih bazah podatkov: Google Scholar, Scopus, JSTOR, Springer Nature, ScienceDirect, SAGE, Wiley Online Library, Web of Science in Base (Open Access) ter Google, ResearchGate. Rezultati: Ugotovili smo nekaj nastajajočih vzorcev, ki osvetljujejo povezavo med kulturo junaka in silosno miselnostjo. Poudarjamo, da je potrebno navedeno korelacijo dodatno raziskati, prav tako pa tudi ustrezno konceptualizirati izraz "junak". Organizacija: Raziskava osvetljuje podobnost dinamike junaka in silosa ledeni gori, kar omogoča menedžerjem dodatna orodja, s katerimi lahko identificirajo oba fenomena in ga na takšen način preoblikujejo kulturo orgnizacije. Družba: Rezultati raziskave kažejo, da je mentaliteta "junak-silo" nezavedni pojav, ki negativno vpliva na delovno okolje. Vidnost tega problema pripomore k večji produktivnosti ter k večji zavzetosti/motivaciji zaposlenih. Izvirnost: Izvirnost raziskave se kaže v prvotno ugotovljeni potencialni povezanosti med kulturo junaka in mentaliteto silosa ter v disfunkcionalnostih, ki izhajajo iz te povezave in jih je treba dodatno raziskati. Omejitve / nadaljnje raziskave: Ugotovili smo omejitev pri odprtem dostopu do objavljene znanstvene literature, ki bi lahko obogatila raziskavo. Razhajanja v opredelitvi pojma "junak" so bila prav tako omejitev pri izvajanju raziskave. Predlagamo nadaljnje kvantitativne raziskave o povezavi med kulturo junaka in silobransko miselnostjo v organizacijah.