(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kako se kaže ravnovesje poklicnega in zasebnega življenja, da dosežemo kakovostno življenje? Namen: S člankom bi radi predstavili prednosti za posameznika ter organizacijo, ki jih prinaša dobro ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Metoda: Za preučitev je bila uporabljena kvalitativna metoda pregleda domače in tuje strokovne literature. Rezultati: Pri doseganje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem gre za stalen proces, ki ga lahko dosežemo z prizadevanji tako organizacije kot zaposlenih. Organizacija: S pravim ravnovesjem v življenju posameznika, pridobi koristi tudi organizacija in sicer zaposleni so srečnejši, produktivnejši, inovativnejši in izboljša se odnos z vodstvom. Družba: Vpliv na ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem imajo tako posamezniki kot organizacije. Pozitivno ravnovesje vodi do srečnejših in zadovoljnih ljudi, ki so bolj produktivni tako v zasebnem kot delovnem okolju. Originalnost: Raziskava je uporabna za namen učnega procesa pri predmetu Kakovost življenja 2. letnika magistrskega študija Menedžment kakovosti, na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskovanje bi bilo možno nadgraditi na druge dejavnike, ki ravno tako vplivajo na ravnovesje poklicnega in zasebnega življenja.