(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje(RV): Temeljno raziskovalno vprašanje je: Ali so posledice gospodarske krize v letih 2008/2009 v logistični industriji v heterogenih državah Evropske unije; v državah starih članicah EU-15 in državah novih članicah EU različne? Namen: Želeli smo ugotoviti, kako se logistična podjetja v državah starih članicah EU-15 in v državah novih članicah EU prilagajajo novim razmeram, ki jih je povzročila gospodarska kriza v letih2008/2009. Metoda: Ekonomske krize so kompleksni multikavzalen pojav. Analiziranje kompleksnih sprememb stanja gospodarskega sistema, zahteva dopolnitev čistih znanstvenih pristopov z drugimi vrstami raziskovalnega dela, holističen pristop, ki se običajno uporablja v primerjalni ekonomiki. V tem članku smo uporabili obe metodi. V empiričnem delu smo uporabili parametrične in ne-parametrične teste razlik med državami starimi in novimi članicami Evropske unije. Uporabili smo preizkuse Pearsonovega-hi kvadrat testa (Pearson, 1900, str. 157-175). Rezultati: V članku smo raziskovali spremembe, ki jih je povzročila gospodarska kriza v letih 2008/2009 v evropski logistični panogi. Ugotovili smo, da so se logistična podjetja v državah starih članicah EU-15 in v državah novih članicah EU različno prilagajala na posledice gospodarske krize v letih 2008/2009. EU ni sprejela in uvedla usklajene, harmonizirane gospodarske politike, ki bi rešila »Sever-Jug« problem v panogi logistike v Evropski Uniji in ni našla načina za sistemsko delovanje v razmerah globalnega poslovnega okolja. Organizacija: Ugotovitve se lahko uporablja za razumevanje spremenjenega poslovnega okolja logističnih podjetij in prispevajo tudi k boljšemu strateškemu načrtovanju in oblikovanju dobavne verige. Družba: Ugotovitve lahko prispevajo k boljšemu razumevanju ekonomske krize v letih 2008/2009 v evropski panogi logistike in integracijskih procesov v Evropski Uniji. Originalnost: Preučili smo posledice krize v letih 2008/2009, ki se nanaša na spremenjene vrednosti nekaterih ekonomskih parametrov v segmentu cestnega tovornega transporta v nacijonalnih gospodarstvih držav članic EU z vidika, ki ga doslej še nihče ni obravnaval. Omejitve / Nadaljnje raziskovanje: Zaradi kompleksnosti problema, ker je gospodarska kriza multikavzalen pojav in dinamičnih sprememb v delovanju evropskega logističnega trga, zahteva poglobljeno raziskovanje sprememb v mikro in makro okolju logističnih podjetij.