(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Uspešnost menedžerjev pri udejanjanju procesnega pristopa je različna. Vprašanje je, katere kompetence vplivajo na uspešnost delovanja menedžerjev v smeri procesnega pristopa. Namen: Namen in cilj raziskovanja je določitev nabora kompetenc, ki vplivajo na uspešnost delovanja menedžerjev v smeri procesnega pristopa. Metoda: Teoretični del zajema pregled stanja in izrazoslovja na področju procesov in kompetenc. Empirični del temelji na kvantitativni raziskavi. Za pridobivanje podatkov je bil uporabljen spletni anketni vprašalnik. Raziskava je bila izvedena s svetovnimi presojevalci sistemov vodenja. Rezultati: V raziskavi so ugotovljene so signifikantne razlike med vplivi različnih kompetenc na uspešnost delovanja menedžerjev v smeri procesnega pristopa. Raziskovane kompetence so urejene v ranžirno vrsto od najbolj vplivnih do najmanj vplivnih. Organizacija: Raziskava ima neposreden vpliv na razvoj kadrovske funkcije v praksi organizacij. Omogoča lažje in bolj usmerjeno kadrovanje in razvoj menedžerjev v smeri procesnega delovanja. Družba: Raziskava omogoča lažje usmerjanje v razvoj kompetenc, ki lahko izboljšajo urejenost družbe, posredno tudi socialno odgovornost in okolje. Originalnost: Raziskava izvirno podaja nabor kompetenc, ki so pomembne za procesno menedžiranje. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava je omejena na populacijo presojevalcev. Zanimivo bi bilo raziskati poglede drugih strokovnih skupin na raziskovalno vprašanje.