(untitled) (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Po mnogih letih obstranskosti je vprašanje reprezentativne demokracije na lokalnem nivoju ponovno pristalo v središču pozornosti raziskovalcev, predvsem po zaslugi upadanja udeležbe na lokalnih volitvah, razočaranjem nad strankarsko politiko in na drugi strani zaradi naraščajočega vpliva izvršilne oblasti in bolj neposrednega vključevanja občanov v odločevalske procese. Omenjene vsebine silijo občinske svete v redefiniranje njihovih vlog. Namen: Glavni namen članka je proučiti faktorje, kateri oblikujejo vlogo občinskih svetov na Poljskem in Češkem ter opredeliti možne dinamike sprememb. Metoda: Analiza je osnovana pretežno na institucionalni teoriji. Študija je izvedena na podlagi dostopnih statističnih podatkov, analize pravnih virov, drugih dokumentov in informacij, vključenih v izbrana znanstvena dela. Rezultati: Rezultati raziskave kažejo, da je vloga občinskih svetov v obeh državah reprezentativna, odločevalska in upravna. V celoti gledano pa se vloge občinskih svetov krčijo. Obstoječi institucionalni okvir, kot tudi reforme v zadnjih letih pa spodbujajo nove vloge občinskih svetov, kot je na primer pospeševanje oblastnih procesov ali upravljanje omrežij. Organizacija: Študija ima lahko pozitiven vpliv na spremembe organizacije upravnega delovanja na lokalnem nivoju. Družba: Študija prispeva k razumevanju lokalne demokracije. Originalnost: Prispevek ima dodano vrednost pri razpravi o lokalni demokraciji na Češem in Poljskem, kjer je tozadevna razprava šibkeje razvita, kot v zahodnih državah. Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Članek predstavlja predvsem teoretični uvod v nadaljnje empirično raziskovanje spreminjajoče se vloge občinskih svetov v Srednji in Vzodnji Evropi.