Metodologija povezovanja inteligenc 4Q ali pot do ustrezne presoje (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kako poiskati sistem sklepanja (analize in sinteze), da bi lahko zaobjeli celovitost fenomena proučevanja?Namen: Namen tega članka je predstavitev in analiza predloga za presojo, imenovanega Povezovanje inteligenc 4 Q.Metoda: V raziskavi smo uporabili kvalitativno metodologijo, komparativno analizo vsebine. Raziskava je analitična, proučuje kvalitativno izkustvo avtorice in ga podkrepi z literaturo iz področja lingvistike, psihoanalize, nevrologije in sociologije. Metoda sklepanja je tako induktivna kot deduktivna.Rezultati: Presoja mora biti uravnotežena, interdisciplinarna in usmerjena v izgradnjo celostnih modelov presoje. Predlagana rešitev spodbuja k nadaljnjim raziskovanjem pojma presoje in ga analizira na ravneh kognicije, emocije in nevrologije.Organizacija: Predlog je aplikabilen tako na organizacije kot skupine, saj obravnava naravno sposobnost človeka po analizi in sintezi, torej celoviti sposobnosti presoje. Ker je človeško udejstvovanje vselej povezano s sodelovanjem, povezovanjem in komuniciranjem, je predlagan model lahko koristen in praktično uporaben.Družba: Predlog podpira trajnostni razvoj družbe, saj se ukvarja s ključnimi tematikami, ki podpirajo širša družbena vprašanja in etičnost posameznikov kot pripadnikov družbe. Obenem pokaže, kako lahko presojamo iz ravni uma (IQ), čustev (EQ), duha (SQ) in telesa (PQ). S tem vključi interdisciplinarnost in ji prida ključni poudarek pri presoji.Originalnost: Predlagana rešitev je zanimiva, saj povezuje tako sociološko, antropološko kot nevrološko znanost. Nudi praktične ideje in napotke, kako povezovati ravni, ki so si različne, in kako tlakovati poti do uravnotežene etične presoje.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: V raziskavi smo se osredotočili na kvalitativno metodo z analizo vsebin. Priporočamo pa konkretne modele in nadaljnje raziskave same presoje tako na kognitivnih kot emotivnih ravneh.
Keywords: inteligentnost; presoja; interdisciplinarnost; percepcija; metoda