Odličnost in spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti v vzgoji in izobraževanju (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Ali se kaže odličnost in spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti v vzgoji in izobraževanju?Namen: Ugotoviti in analizirati oceno temeljnega gradnika modela odličnosti EFQM – ustvarjalnost in inovativnost. Na osnovi ugotovitev podati predloge za izboljšavo.Metoda: Uporaba kvalitativne metode, pregled strokovne in znanstvene literature, uporaba raziskovalne metode z analitičnim razčlenjevanjem ter iz njih izluščili bistvo in ugotovitve.Rezultati: Rezultati so pokazali, da je med strokovnimi delavci potrebno sistematično omogočiti večji pretok izmenjave dobrih izkušenj. Merila so osnova za odgovor, kako bomo vedeli, da smo cilj dosegli. Rezultati po FOŠmetru so pokazali, da imajo organizacije dobro razvito inovativno in ustvarjalno dejavnost. Prav tako je ocena gradnika lastnega podjetja zadovoljiva. Vsa preučena strokovna literatura navaja poglavitne aktivnosti, ki so potrebne za nenehno izboljševanje ustvarjalnosti v organizacijah.Organizacija: Raziskava ima na organizacije velik vpliv, saj smo z oceno gradnikov odličnosti EFQM na področju ustvarjalnosti in inovativnosti dobili izhodišče k spremembam.Družba: Z raziskavo želimo opozoriti, da je to področje na katerem je potrebno v prihodnosti še veliko graditi. Da bi bila vzgoja in izobraževanje uspešnejša, je potrebno spodbujati ustvarjalnost in inovativnost med zaposlenimi in prepoznavati ustvarjalne potenciale.Originalnost: Prispevek stroki je v izvirnosti raziskave literature in virov iz področja ustvarjalnosti in inovativnosti.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Odličnost in spodbujanje ustvarjalnosti in inovativnosti v vzgoji in izobraževanju je širok pojem, ki ga je  možno  še  širše  raziskovati.  Raziskava  je  preglednega  značaja,  dobro  bi  bilo  narediti  tudi kvantitativno raziskavo.
Keywords: vzgojitelj; ustvarjalnost; spodbujanje ustvarjalnosti; inovativnost; vloga vzgojitelja; socialno okolje