Vpliv okolja in delovnega življenja na kakovost življenja (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšni so vplivi okolja ter delovnega življenja na kakovost življenja?Namen: Kakovost življenje se iz leta v leto spreminja. Namen in cilj je pripraviti pregled trenutnega stanja in predlagati pristope h izboljšavi.Metoda: V raziskavi smo uporabili kvalitativno metodo, ki temelji na analitičnem preučevanju. In sicer smo preučevali obstoječo literature, članke ter na podlagi osebnih izkušenj podali mnenje ter predloge k izboljšavi.Rezultati: Ugotovili smo, da delo ni ločena dimenzija od ostalih sestavin človekovega življenja, ampak da delovno življenje prav tako vpliva na ostale vidike posameznikovega življenja.Organizacija: Podjetje-organizacija ter država in širša okolica so sestavni del makro okolja, le ti pa lahko s svojo politiko podpirajo in spodbujajo svojo družbo.Družba: Ljudje morajo uravnavati zasebno življenje in kariero, potencialni zaslužek, s preživljanjem časa z družino, država pa bi jim morala zagotoviti najboljše možne pogoje za življenj.Originalnost: V delu smo predstavili pomembne dejavnike, ki vplivajo na kvaliteto življenja in delovnega življenja. Le ti so primerni, da se jih izpostavi ter  analizira in poda predloge za izboljšanje.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Omejili smo se na pregled obstoječih člankov in vsebin, ki se navezujejo na vpliv življenjskega ter delovnega  okolja na življenje. Nadaljevali bi lahko z raziskavo, ki bi jo nadgradili z anketami v določeni organizaciji ali regiji.
Keywords: kakovost življenja; staranje; delovna doba; etnična skupina; kriza; zadovoljstvo; zaposlitev; Dolenjska