Izboljšanje kakovosti modela prodajne funkcije – spletno bančništvo (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kako banke izboljšajo prodajo oziroma razširijo storitve? Ugotoviti želimo ali imajo starejši drugačen pogled na spletno bančništvo kot mlajši? Ali starejši ne vidijo prihodnosti v spletnem bančništvu?Namen: Namen raziskave je raziskati kateri način prodaje/storitve v bančništvu najbolj vpliva na kupce. Analizirati kako na različne generacije vpliva uporabo spletnega bančništva.Metoda: V raziskavi je uporabljena kvantitativna analiza - izvedli smo spletno anketo z aplikacijo 1KA.Rezultati: Ugotovili smo, da je v prodaji v bančništvu najboljša opcija spletno bančništvo. Ugotovili smo, da prihodnost v spletnem bančništvu vidijo tudi starejši. Med starejšimi in mlajšimi anketiranci ni bilo bistvenega odstopanja v analizi rezultatov ankete.Organizacija: Če bi organizacija upoštevala rezultate in se prilagodila temu bi bila to pridobitev za organizacijo.Družba: Spletno bančništvo je prednost za družbo, saj do svoje finančne slike dostopamo kjerkoli in kadarkoli.Originalnost: Raziskava je originalna in prva take vrste za spletno banko.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Izvedba ankete je bila na manjšem številu anketiranci v eni regiji. Nadaljnjo raziskavo lahko razširimo na več anketirancev v različnih regijah in tako pridobimo bolj reprezentativen vzorec.
Keywords: spletno bančništvo; prodajna funkcija; starejši; mlajši; komitenti; anketa; analiza; prodaja