Sistematični pregled raziskav na FOŠ (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšna je bila raziskovalna aktivnost na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu (FOŠ) v zadnjih letih? Katere raziskovalne metode so bile najpogosteje uporabljene?Namen: Za fakulteto je raziskovanje velikega pomena. Raziskali smo najpogostejša raziskovalna vprašanja, najpomembnejše teme in največkrat uporabljene raziskovalne metode (kvalitativne, kvantitativne in mešane).Metoda: Kot raziskovalna metoda je bil uporabljen sistematični pregled opravljenih doktorskih disertacij na fakulteti.Rezultati: Na FOŠ je do sedaj doktoriralo 35 študentov. Več je bilo žensk (54,3 %). Pet (14,3 %) je bilo tujih državljanov. Največ je bilo uporabljenih kvantitativnih metod (71,4 %), sledijo mešane metode (25,7 %), kvalitativna metoda je bila samo enkrat uporabljena. Za zbiranje podatkov je bila največkrat uporabljena anketa in za analizo program IBM SPSS.Organizacija: Z ugotovitvami bo fakulteta dobila pregled nad raziskovanji v zadnjih letih. To bo v pomoč vodstvu fakultete pri usmerjanju nadaljnjih raziskovanj.Družba: Fakulteta lahko veliko prispeva pri povečevanju inovativnosti na ravni družbe.Originalnost: To je prva tovrstna raziskava na fakulteti pa tudi ena redkih na ravni družbe.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava je izvirna. Zaradi pomembnosti inovativnosti pa so potrebne še dodatne raziskave.
Keywords: izobraževanje; raziskovanje; raziskovalne teme; raziskovalne metode