Primerjava načel znanstvenega menedžmenta in vitkega proizvajanja (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Ali prinašajo načela in dejavniki vitkega proizvajanja bistveno drugačna načela od Taylorjevega znanstvenega menedžmenta?Namen: Preveriti želimo, ali so načela in dejavniki vitkega proizvajanja dramatično drugačni v primerjavi z znanstvenim menedžmentom.Metoda: Uporabili smo integrativni pregled strokovne literature za preteklih 40 let (od 1980−2020), v kateri so bila opisana načela in dejavniki znanstvenega menedžmenta in vitkega proizvajanja.Rezultati: Avtorji preučevanih znanstvenih publikacij zagovarjajo mnenje, da načela in dejavniki vitkega proizvajanja ne prinašajo bistveno drugačnih načela od Taylorjevega  znanstvenega menedžmenta. Njegova dela je zato potrebno brati in interpretirati skozi očala  družbeno-ekonomskih in socialnih razlik v času nastanka njegovih del (začetek dvajsetega stoletja) in danes.Organizacija: Pogosto je razlog za uvajanje sprememb v organizacijo napačen, namesto novih organizacijskih prejemov podjetje potrebuje samo dosledno upoštevanje obstoječih načel v kombinaciji z zavzetostjo vodstva. Zavedanje, da organizaciji ne bo pomagal noben organizacijski prejem brez zavzetega vodstva in da ji bo pomagal vsak z zavzetim vodstvom, organizacijam prihrani veliko časa in denarja.Družba: Napredek in uspeh v organizaciji se lahko enakovredno doseže z uporabo načel znanstvenega menedžmenta kot z načeli vitke organizacije in brez svetovanja zunanjih svetovalcev, pogoj za to je dosledna uporaba načel enega ali drugega pristopa. S tem dosežemo, da se čim več organizacij bolj posveča dejanski implementaciji teh načel v svoje procese, ne glede iz katerega koncepta prihajajo. Originalnost: Uspeh v organizaciji se lahko enakovredno doseže z uporabo načel znanstvenega menedžmenta kot z načeli vitke organizacije.  Za to je najbolj pomembna zavzetost in predanost vrhnjega menedžmenta izvajanim načelom.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Anketa o naših ugotovitvah med slovenskim menedžmentom bi smiselno dopolnila naš članek.
Keywords: menedžer; načela; sodobni prejemi; Taylor; uspešnost; vitko proizvajanje; znanstveni menedžment