Analiza varnosti v cestnem prometu v Sloveniji leta 2018 (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšna je bila varnostna situacija v cestnem prometu v Sloveniji leta 2018?Namen: Posledice prometnih nesreč so materialna škoda, poškodbe in smrtne poškodbe. Namen raziskave je ugotoviti, kakšna je ogroženost posameznih tipov udeležencev v cestnem prometu in kakšna je njihova vloga v prometnih nesrečah.Metoda: Uporabljeni so sekundarni podatki prometne varnosti Ministrstva za notranje zadeve za leto 2018.Rezultati: Pešci in vozniki motornega kolesa so v cestnem prometu najbolj ogroženi.Organizacija: Rezultati bodo v pomoč ukrepanju Ministrstva za notranje zadeve.Družba: Povečanje prometne varnosti pomeni manjše družbene stroške zaradi nesreč.Originalnost: Raziskava je pomembna za povečanje varnosti v cestnem prometu.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Uporabljeni so samo podatki za leto 2018.
Keywords: promet; prometna varnost; nesreča; telesna poškodba; smrtna poškodba