Kazalniki v okviru presoje vzdržnosti upravljanja s pitno vodo v slovenskih občinah (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Upravljanje s pitno vodo postaja vse večji izziv, vzdržno (trajnostno) upravljanje tega naravnega vira je mogoče presoditi z uporabo primernih kazalnikov. Raziskovalno vprašanje je, s katerimi kazalniki je mogoče meriti vzdržnost upravljanja gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v večjih slovenskih občinah.Namen: V ta namen smo oblikovali sestavljeni indeks vzdržnega upravljanja s pitno vodo, ki vključuje kazalnike z okoljsko, gospodarsko, družbeno ter institucionalno razsežnostjo vzdržnega (trajnostnega) razvoja.Metoda: Kvalitativna raziskava je obsegala pregled strokovne in znanstvene literature ter primerjalno analizo člankov tujih avtorjev in izvedenih raziskav ter študij. Pri raziskovanju smo uporabili metodo komparacije, povzemanja, kompilacije ter kvalitativne analize.Rezultati: Na podlagi preučevane literature in raziskav na obravnavanem področju smo opredelili sestavljen indeks vzdržnega upravljanja s pitno vodo, in sicer z obvladljivim številom kazalnikov, pri tem pa odgovorili na raziskovalno vprašanje. Kazalniki temeljijo na petdelnem okviru presoje, t. i. okviru DPSIR, ki vključuje gonilne sile (D), obremenitve (P), stanja (S), vplive (I) in odzive (R). Sestavljeni indeks vzdržnega upravljanja s pitno vodo temelji na indeksu vodne revnosti, podnebne ranljivosti, pomanjkanja vode, povečane uporabe vode, zmogljivosti in prožnosti občin in gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo. Strukturiran indeks z naborom šestih glavnih kazalnikov obsega ključne spremenljivke, razporejene v okviru deset tematskih področij.Organizacija: Rezultati raziskave so uporabni za občine, izvajalce gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, odločevalce v sektorski politiki, oblikovalce ukrepov, nevladne organizacije, strokovno in širšo javnost. Občine so lahko na enostaven način seznanjene s stanjem in posledično z odgovornostjo, s potrebnim nadzorom in strateško usmeritvijo upravljanja s pitno vodo. Izvajalce gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo pa se lahko na osnovi rezultatov usmerja v prepoznavanje pomembnih vplivov in odzivov na okolje in s tem na tiste naravne vire, ki jih lahko z vzdržnim upravljanjem ohranjajo v dobrem stanju.Družba: Rezultati raziskave so uporabni za širšo javnost, saj je področje upravljanja s pitno vodo neločljivo povezano s celotno družbo in z vsakim posameznikom.Originalnost: Nabor kazalnikov v okviru sestavljenega indeksa vzdržnega upravljanja s pitno vodo.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Raziskava je osredotočena na slovenske občine, enako raziskavo pa bi bilo umestno narediti tudi z izvajalci gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.
Keywords: vzdržnost; upravljanje s pitno vodo; kazalniki; občine; izvajalci gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo; okvir presoje DPSIR