Korelacije med značilnostmi SVK in finančnimi rezultati organizacij (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Raziskave različnih avtorjev v svetu preučujejo povezavo med značilnostmi sistemov vodenja kakovosti (SVK) in rezultati poslovanja organizacij. Raziskava povezav med SVK prakso in rezultati organizacij lahko služi tako kot osnova za izboljšavo teoretičnega pristopa do SVK, kot tudi za uvajanje izboljšav v operativne sisteme vodenja kakovosti v organizacijah.Namen: V članku analiziramo   kakšen vpliv imajo značilnosti SVK na poslovanje organizacije oz. kakšni so vplivi med posameznimi značilnostmi SVK, oz. kako se razlika med potrebnimi in dejanskimi značilnostmi SVK odraža na finančnih rezultatih poslovanja slovenskih organizacij.Metoda: Da bi dobili odgovor na zgornja  vprašanja smo izvedli raziskavo značilnosti SVK z anketiranjem vodij sistemov kakovosti in direktorjev slovenskih organizacij, ki imajo certificiran SVK. V okviru raziskave značilnosti SVK v slovenskih organizacijah smo izvedli tudi raziskavo povezanosti med značilnostmi SVK in rezultati poslovanja organizacij, kakor tudi povezanosti med posameznimi elementi značilnosti SVK.Rezultati:  V tem prispevku podajamo najbolj zanimive ugotovitve raziskave korelacij med elementi značilnosti sistema vodenja kakovosti in rezultati poslovanja slovenskih organizacij. Zanimivo je, da  imajo od vseh načel vodenja kakovosti po standardu ISO 9004:2009  v slovenskih organizacijah le nekatera  načela signifikantno  pozitiven koeficient korelacije s poslovnimi rezultati organizacijOrganizacija: Ta raziskava bo omogočala  boljše razumevanje posameznih značilnosti SVK in njihov vpliv na poslovne rezultate slovenskih organizacij.Družba: Ta  prispevek razjasnjuje povezave med značilnostmi SVK v organizacijah v slovenskem družbenem okolju. Poznavanje teh povezav je izjemnega pomena  pri izboljšavah SVK v slovenski organizacijah in s tem povečanja učinkovitosti SVK in s tem celotne družbe.Originalnost: Pričujoča raziskava je prvi primer analize značilnosti SVK po izvirnem modelu analize  značilnosti in vplivov na značilnosti SVK in korelacij med značilnostmi SVK in poslovnimi rezultati Slovenskih organizacij.Omejitve/nadaljnje raziskovanje:  Raziskava je potekala med junijem 2014 in Aprilom 2015 v Slovenskem družbenem okolju. Podobno raziskavo, bi bilo smiselno izvesti tudi v drugih družbenih okoljih.
Keywords: sistemi vodenja kakovosti; rezultati poslovanja; anketa; ISO 9001; Slovenija