Izobraževanje znotraj organizacije (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje (RV): Kakšen pomen ima izobraževanje znotraj organizacije?Namen: Namen in cilj raziskave  je preučiti in predstaviti izobraževanje znotraj organizacije in  kako izobraževanje vpliva na uspešnost in dobiček podjetja. Cilj naloge je preučiti  izobraževanje zaposlenih za doseganje poslovne odličnosti in kako organizacija izpolnjuje potrebe in pričakovanja zaposlenih, oziroma ugotoviti, kakšen je proces pridobivanja in razvijanja znanja za uspešno delovanje organizacije. Metoda: Kvantitativna  – anketa, kvalitativna – intervju.Rezultati: Konkretni primeri ali razvoja organizacije, mnenja na podlagi stroke. Rezultati so pokazali, da je izobraževanje znotraj organizacije bistvenega pomena in da je prihodnost podjetij v veliki meri odvisna od motiviranih in izobraženih zaposlenih, ki so sposobni hitro reagirati in se prilagoditi spreminjajočemu se poslovnemu okolju.Organizacija: Izobraževanje je namenjeno vsem zaposlenim znotraj organizacije.Družba: Z izobraževanjem želimo vplivati na celotno organizacijo, v smislu razvijanja. Originalnost: Raziskava je originalna.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Omejitve študije je v tem, da smo obravnavali samo določeno število virov.
Keywords: dobiček; izobraževanje; organizacija; poslovna uspešnost; zaposleni