Mehko odločanje po več lastnostih - primer univerze (Revija za univerzalno odličnost, 2026)
Raziskovalno vprašanje: Ustanavljanje univerze (v nekem kraju, to je lahko tudi Novo mesto) je dolgotrajen in izjemno pomemben proces. Upoštevati je potrebno veliko kriterijev, ki vplivajo na odločitev o tem, kakšna organizacijska oblika bi bila racionalna in najugodnejša. Vprašanje, na katerega bomo odgovorili, se glasi: ali je možno z uporabo kvantitativnih metod ugotoviti smiselno organizacijsko obliko univerze in kako to storimo?Namen: Namen in cilj raziskovanja je odgovoriti na zgornje vprašanje in s tem dati odločevalcem možnost uporabe dodatnih nevtralnih informacij.Metoda: V raziskavi uporabljamo metodo odločanja po več lastnostih (multiple attribute decision making). S kombinacijo metode AHP in algoritma VIKOR dobimo rešitev zastavljenega problema, ko so vhodni podatki ostra števila. Ker pa so vhodni podatki marsikdaj, v primeru ustanavljanja univerze ap sploh, predvsem opisni besedni termi, vpeljemo v algoritem še principe mehke logike. Sinteza vseh metod je v raziskavi uporabljena metoda mehkega odločanja po več lastnostih.Rezultati: Rezultati raziskave pokažejo, da je uporabljen znanstveni instrumentarij smiseln in nedvoumno odgovarja na zastavljeno vprašanje. Seveda pa je pri tem, kot pri vsaki kvantitativni metodi, potrebno upoštevati robustnost vhodnih podatkov.Organizacija: Rezultati raziskave imajo lahko direkten vpliv na odločanje o organizaciji možn nove univerze.Družba: Vpliv raziskave na družbo, socialno odgovornost in okolje je direkten, saj uporabljeni algoritem upošteva prav te komponente.Originalnost: Raziskava je originalna v (vsaj) dvojem: a) definira vpeljavo mehkih množic v eno od metod operacijskih raziskav in s tem omogoča veliko fleksibilnost pri uporabi deloma nenatančnih in le besedno definiranih kriterijev/podatkov ter b) uporabi algoritem na primeru ustanavljanja univerze, kar iz literature še ni poznano.Omejitve/nadaljnje raziskovanje: Omejitve in hkrati tudi (paradoksalno) prednosti raziskave so v interpretaciji in uporabi vhodnih podatkov. Nadaljevanje raziskave pa mora iti v smeri uporabe senzitivnostne analize rezultatov in postopni vpeljavi celovitega mehkega pristopa, v končni fazi tudi v nadgradnjo algoritma z nevronskim učenjem.
Keywords: odločanje po več lastnostih; alternative; kriteriji; mehka množica; rangiranje